Nya trender för din trädgård

Varje år kommer mängder av häftiga trender för trädgården. Här har vi samlat några av favoriterna från de senaste åren. Den som vill ha en levande trädgård måste utveckla den lite mellan varven.

Småskalig odling

En miljömedveten trend är att syssla med småskalig odling i sin trädgård. I grunden är det förstås en något romantisk idé att bli självförsörjande, vilket kanske inte är rimligt om trädgården är liten.

Men att använda sig av det lilla man har, och kunna odla någonting åtminstone valda delar av året, ger mersmak i trädgårdsarbetet. Hit passar även dekorationer som fina stenar och andra naturmaterial. En bra kompost är också ett självklart val för den som satsar på att göra trädgården trendigt miljömedveten i sin karaktär. Inget går upp emot att kunna ta en näve bär från sin egen trädgård och lägga på morgongröten. Likaså är örter uppskattade till matlagningen. Småskaligt odlande kan minst sagt vara en guldkant i vardagen.

En lättskött trädgård

Det går även trender som mer pekar mot den lättskötta trädgården. Det finns numera många smarta lösningar som sköter allt från bevattning till klippning. Robotgräsklippare håller gräsmattan i ordning. Även andra smarta lösningar som ett vedsäcksstativ för engångssäckar om man hugger sin ved själv, kan underlätta arbetet. Det ser betydligt bättre ut i en trädgård om vedträna hamnar direkt i en säck som går enkelt att montera av. Den moderna trädgården vill i det närmaste lyfta fram njutningen som den primära anledningen till att den finns. Då är det förstås bra att satsa på trädgårdsblommor som är lättskötta, samt ha bra med ytor för att sitta och ta en kopp kaffe.

Trädgården som ett innerum

En annan trend vi sett är att inreda en trädgård, lite på samma sätt som ett innerum. Genom att ha trädäck och gärna ett tak förlänger man exempelvis vardagsrummet. Ordentliga trädgårdsmöbler med sköna kuddar kan skapa ett allrum utomhus. Men rumskänslan kan sträcka sig längre ut i trädgården än så. Olika trädgårdsdetaljer och smart placerade häckar kan skapa små rum i trädgården, där man kan placera bänkar eller bord. Genom att skapa dessa små extrarum, bildas små oaser där man kan dra sig undan. En liten glänta i trädgården kan vara perfekt för en hängmatta. Ett litet avlastningsbord bredvid är perfekt för kaffekoppen eller drinken.

Trädgård med träningsmöjligheter

Allt fler väljer att träna utomhus på sommarhalvåret och i en trädgård finns det utrymmen både för Yoga och styrketräning. Man kan enkelt bygga upp ett litet utegym och träna under bar himmel. Man ska givetvis välja träningsutrustning som tål väder och vind. Det finns särskilda vikter som klarar detta och även olika ställningar där man kan träna armhävningar. Bygger man ett trädäck kan man använda yogamattor för att få till en bra yta att sträcka sig och träna på.

Leave a Reply

bookshelf