Flytta växter och träd

Att ha växande ting i sin trädgård eller inomhus är väldigt vackert. Eftersom vi bor på nordliga breddgrader behöver vi ta hand om våra växter lite mer noggrant än om vi hade bott på en plats där det hölls en jämnare temperatur. De stora temperaturväxlingarna kan skada växterna, och därför är det viktigt att vi vet vad vi gör och hur vi gör det. Det finns saker man kan göra för att växterna skall få de bästa möjligheterna till att växa sig stora och frodiga, ofta är det inte heller stora saker man behöver göra. För att göra det enkelt kan man säga att växter är som barn. Man behöver ta hand om dem med stor omsorg och vara lyhörda för vad de behöver. När man ger dem allt de behöver kommer man också kunna flytta dem mellan olika platser utan att behöva vara orolig för att de inte klarar av miljöombytet.

Ge växterna de bästa förutsättningarna

När det börjar bli kallt och frosten dyker upp är det många krukväxter som tar skada. Har man krukväxter utomhus skall man alltid flytta in dem när det börjar bli kallt. Växter som står för kallt kan få frostskador som syns tydligt på bladen. Ibland kan frosten till och med döda krukväxter. Ta därför in dina krukväxter under vinterhalvåret. När det börjar bli varmare igen framåt våren kan man flytta ut krukväxter på balkongen. Det kan vara svårt att avgöra när det är dags att flytta ut dem eftersom temperaturen kan skifta mellan dag och natt. Då är det allra bäst att ta reda på vilket klimat den specifika växten naturligt förekommer i. Är det en exotisk växt behöver temperaturen utomhus vara högre innan den klarar av en flytt. Innan man flyttar it växterna kan det löna sig att plantera om dem i större krukor. Det ger dem mer utrymme att växa, och det är något växten kommer göra när den får mer dagsljus och solljus. När man planterar om växten i ny jord får växten också mer näring som behövs för att den skall må bra.

Ta med sig växter vid en flytt

Krukväxter är relativt lätta att ta med sig vid en flytt. Flyttar man under vinterhalvåret är det viktigt att man sveper in dem i ordentligt med tidningspapper och att de inte står i en kall lastbil när de fraktas till det nya stället. Det bästa är att flytta dem till sitt nya hem i en varm personbil. Det kan vara knepigare att flytta träd och buskar, men det är inte omöjligt. Har man ett favoritträd på bakgården som man gärna vill ha med sig till sitt nya hem behöver man försiktigt få upp trädet ur marken utan att skada rötterna. Det blir naturligtvis svårare ju större trädet är. Träd som stått utomhus är dock inte lika känsliga för kyla som krukväxter, vilket gör själva frakten enklare. När man flyttar krukväxter och träd kan det bli stökigt både inomhus och utomhus på grund av all jord. Då kan man välja Flyttstädning Skellefteå för att få hjälp med att städa upp efter flytten.

Leave a Reply

bookshelf