Så fixar du rätt insynsskydd till din trädgård

När det börjar blomma och bli grönt vill man gärna vistas så mycket utomhus som vädret tillåter. Det betyder dock inte att man nödvändigtvis vill socialisera sig med grannarna, och många vill att trädgården ska kännas som ett enskilt och fridfullt rum. Så om granntomten ligger lite för tätt inpå och du längtar efter lite egentid i trädgården, kan ett insynsskydd vara en bra idé. Ett insynsskydd behöver dock inte placeras precis på tomtgränsen, du kanske vill skapa flera mindre rum i trädgården eller kanske bara skärma av området där du har utemöblerna. Sedan finns det inte längre någon ursäkt till att ta fikapausen utomhus, på med ett par bekväma skor från ecco och slå dig ner i grönskan.

Häckar har alltid varit ett populärt alternativ som avskiljare grannar emellan och det kräver därför ingen större introduktion. Men eftersom det tar ett tag att få dem att växa upp och se snygga ut, kommer här lite andra alternativ som kan ge trädgården lite mer hemkänsla.

[b]* Träskärm.[/b] Det finns många olika sorters träskärmar, vissa är heltäckande och andra har viss insyn med ljusinsläpp i form av större glipor eller mönster. Utöver olika mönster och storlekar så finns skärmarna dessutom i alla möjliga träslag och färger, så det går att hitta något för alla smaker. Det är lätt att skärma av med träskärmar och det passar särskilt bra om du endast vill skärma av ett mindre område på tomten.

[b]* Växtskärmar. [/b] Det här är ett alternativ som liknar en häck, och även detta kan ta lite tid att få fart på. Om du är händig och van vid trädgårdsarbete bör det inte vara någon konst att själv ordna och experimentera med krukor, stomme och växten i sig. Men för dig som inte är så förtjust i trädgårdsarbete eller vill skynda på processen, så finns det även färdiga växtväggar i en del trädgårdsbutiker. Här brukar det vara särskilt populärt med murgröna, då du får en grön omgivning året om.

[b]* Spaljé med klätterväxter. [/b]Ett alternativ som till stor del liknar ovannämnda växtskärmar. Detta ger oftast ett öppnare intryck då det inte är lika robust, kan innefatta blommor och ger lite mer ljusinsläpp. Du kan välja bland all världens växter, men det kan kräva lite mer arbete av dig då det i allmänhet är lite mer säsongsanpassat än murgröna.

[b]* Vass eller bambu. [/b]Här krävs någon form av stomme men resultatet är ett väldigt avskärmande om än naturligt och ombonat insynsskydd. Här kan du vara för dig själv och ändå få ett fint ljusinsläpp.

Det finns en uppsjö av olika insynsskydd och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Men jag hoppas att du fått tillräckligt med inspiration för att skapa det insynsskydd som passar dig och din trädgård.

Leave a Reply

bookshelf