Inredning ligger många svenskar varmt om hjärtat. Hemmet är ens egen fristad och självklart vill man att det ska representera vem man är så mycket som möjligt. Svenskar lägger gärna ner lite extra pengar på att renovera sina bostäder till toppskick och vi spenderar nog mer än någonsin förr på just inredning och renovationer. På tv:n går det inredning- och renoveringsprogram nästan jämt och det öppnas även upp nya butiker hela tiden som fokuserar på denna trend. Men hur inreder svenskarna egentligen? Finns det någon inredningsstil som är typiskt svensk och vad är det i sådana fall?
Hemmets hjärta är köket
När det kommer till renoveringar är det vissa rum där vi helst lägger våra pengar. En ny undersökning avslöjar att det först och främst är köket som de flesta svenskar väljer att renovera. Det är Skanskas undersökning och den visar även att det är viktigt för moderna svenskar att inreda sina kök på ett personligt sätt. Det ska även finnas hög funktionalitet och stor trivselfaktor. Många svenskar väljer fortfarande att inreda och dekorera på det klassiskt svenska viset: stort, ljust och luftigt med mycket trä. Just att det ska vara luftigt har blivit viktigare på senare tid. Eftersom man idag har mindre golvyta i bostäderna letar många efter ett sätt att skapa en illusion av rymd i sina bostäder.
Ett typiskt svenskt hem
Svensk design är känd för att vara avskalad, funktionell och ha raka linjer. Många svenskar inreder sina hem enligt denna tradition och man kan bland annat se att just det funktionella står i fokus när man besöker svenska hem. Bekväma och ergonomiska soffor, fåtöljer och stolar är viktigt för många svenskar. Neutrala färger är det vanligaste att hitta i svenska hem och mysfaktorn får man genom att placera ut ullplädar, vackra ull- lin- eller bomullsmattor, säsongsbetonade gardiner och fina dukar. Många väljer att köpa vackra designföremål från lyxdesign.se och kombinerar detta med arvklenoder, loppisfynd och andra personliga föremål. En eldstad har en särskild plats i många svenskars hem och det är kanske inte så konstigt med tanke på våra långa vintrar.