Trädgård för barn

Att skapa en trädgård som hela familjen trivs i är ingen omöjlighet även om det kräver en del planering. Med både småbarn, tonårsbarn, vuxna och kanske till och med en hund eller katt gäller det att tänka till ordentligt vid utformningen av trädgården.

Trädgård som passar små barn

Det är först när ett barn blivit så pass stort att det kan krypa eller gå som det blir viktigt att skapa en barnvänlig trädgård där barnen trivs och får ta plats. Om du har ett mindre barn och ett större barn som kan springa runt och klättra i träd gäller det att få trädgården att fungera för båda barnen. Varför inte ta en tur runt i kvarteret för att hitta inspiration hos grannar som redan har barn och se hur de har planerat trädgården? Med en Bugaboo ståbräda som enkelt går att kopplas till barnvagnen kan du gå långa rundor med barnen utan att barnet som kan gå själv börjar klaga på att det är trött och vill gå hem. Bugaboo ståbräda comfort+ har dessutom en sits där barnet när som helst kan sätta sig ner under promenaden. Spana in denna sida för att hitta bra erbjudanden Big Baby rabattkod.

I en trädgård för mindre barn är säkerheten a och o vilket gör att det är viktigt att endast plantera växter som barnet kan äta utan risk för förgiftning. Undvik därför giftiga växter i trädgården som till exempel fingerborgsblomma och stormhatt. Fokusera istället på att plantera goda och ätbara växter som barn älskar. Smultron och jordgubbar är bra val liksom äppelträd och päronträd.

Tänk också på att skärma av den del av tomten som barnen leker på med ett staket som de inte kan klättra över. Staketet skyddar både mot att barnen springer ut på vägen och kan också användas för att skydda de delar av trädgården som har ömtåliga odlingar där oförsiktiga småbarn inte får vara utan vuxet sällskap.

I barnens del av trädgården får det gärna finnas en sandlåda, en lekstuga eller en låg klätterställning. Underlaget bör vara mjukt och en gräsmatta är perfekt som underlag. På sommaren brukar de flesta små barn uppskatta att få gegga med vatten i ett litet utomhuskök eller plaska i en plastbassäng. Tänk på att även grunda bassänger kan vara farliga för barn och att det därför alltid ska finnas en vuxen i närheten när barnet badar i bassängen.

Trädgård för de äldre barnen

När barnen blivit lite större kräver de ofta mer av en trädgård än de mindre barnen. En studsmatta, ett klätterträd eller ramper för skateboard eller cyklar är bra alternativ om ni har tillräckligt med plats i trädgården. Många barn brukar också uppskatta att få vara med och plantera fröer och planera odlingar. Varför inte låta barnet få en egen odlingsyta som hen får bestämma över helt på egen hand? Låt barnet få experimentera själv men tipsa gärna om lättodlade växter som till exempel pumpa och squash eller solros och sallad. Hjälp gärna barnet lite grann då och då med bevattning och ogräsrensning om du märker att det behövs.

Leave a Reply

bookshelf