Trädgården är tomtens själ

 

Alla får någon typ av förnimmelse när man säger trädgård. Många drömmer sig tillbaka till mormor eller farmors egna lilla täppa där det både skulle odlas grönsaker, frukt och bär. Rosenbuskarna var överdådiga av blommor. Äppelträden bar sin frukt som skulle skördas på hösten.

Planera din trädgård

Gardening tools and flowers on the terrace in the garden

De flesta vill ha någon typ av trädgård till sitt hus. En god planering gör hälften av jobbet. De flesta trädgårdar är ganska små idag, så tänk efter hur mycket tid du vill spendera där och till vad. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en trädgårdsarkitekt som hjälper till och placerar ut det du önskar sätta i din trädgård.

Små rum

Det är både populärt och smart att skapa små rum i din trädgård. Där ett rum kanske står för rekreation med en porlande vattenfall eller kanske bara ett stilla vatten att vila ögat på. I nästa rum kanske du önskar ha en egen liten odlingstäppa där du kan odla grönsaker. Inget smakar så gott som det du själv har odlat fram. Tänk att få bjuda på en rejäl höstsoppa med egenodlade grönsaker ute i din trädgård.

Bär och buskar

I ett hörn av din trädgård kan du skapa din egen lilla oas av ätliga frukter, bär och andra plantor. Vinbärsbuskar i olika färger som du senare kan använda och koka saft, marmelad eller kanske gelé. Eller kanske äppel-, päron-, körsbär- eller plommonträd vars frukt du göra goda pajer och mos utav. Kanske kan du få in några små planeringsramar där du kan odla jordgubbar och smultron. När det gäller hallon så förökar de sig lätt med skott som skjuter under markytan. Se till att gräva ned ett rejält stopp så de inte sprider sig i hela din trädgård. Prata med en trädgårdsmästare vilka sorter som trivs i din klimatzon så att du får ut maximal skörd. En trädgårdsmästare kan också hjälpa dig med skötseln av trädgården om du inte riktigt har tid för det själv.

Det är nu det roliga börjar

När du planerat klart börjar det roliga med att plantera och invänta nästa års skörd.

Leave a Reply

bookshelf