Belysning i trädgården

Om man vill kunna njuta av sin trädgård dygnet runt är det bästa man kan göra att sätta upp belysning i trädgården. Belysning kan vara både dekorativ och praktisk om man lägger lite eftertanke på var och hur man sätter upp den.

Ett sätt att kombinera praktisk användning med ett dekorativt syfte är till exempel att placera små ljuslyktor längs med gångarna i trädgården. På det sättet lyses marken upp, vilket gör det lättare att röra sig i trädgården i mörkret, samtidigt som det mjuka ljuset från lyktorna pryder din trädgård.

Ett annat praktiskt ställe att placera utomhusbelysning är vid dörrarna till ditt hus, både vid huvudentrén och bakdörren, om du har en. Då behöver du inte oroa dig för att exempelvis tappa nycklarna i mörkret om du kommer hem sent. Det kan vara en bra idé att koppla belysningen utanför dörren till rörelsedetektorer. På så sätt sparar du lite på elkostnaderna varje månad, genom att belysningen inte står på när det inte behövs. Dessutom fungerar belysningen på det sättet som en varning om någon befinner sig på tomten som inte ska vara där. Om du behöver anlita en elektriker för att installera belysningen och rörelsedetektorerna ska du gå in på Wiseup.se.garden-339230_960_720

När det gäller rent dekorativ belysning kan det vara mycket effektivt att låta belysa träd i trädgården underifrån. På det sättet får man något som närmast liknar en konstinstallation i sin trädgård om natten. Dessutom kan en sådan belysning fungera som mysbelysning de sommarkvällar som man har gäster i trädgården. Då kan man komplettera trädgårdsbelysningen med en ljusslinga eller två som man hänger i träd eller buskar.

Oavsett vilken typ av belysning man bestämmer sig för ska man tänka på att visa respekt mot sina grannar, och inte rikta ljuset så att det lyser in på deras tomt, eller ännu värre, in i deras hem. Om man har tätt mellan tomterna kan man använda bländskydd för att förhindra att det sker. Ett bra tips kan också vara att be att få gå över till grannens tomt medan man håller på och installerar ljuset, så att man kan se hur mycket det syns från deras håll. Då får man både en vackert belyst tomt och bevarar grannsämjan.

Leave a Reply

bookshelf