Inreda växthuset

Ett växthus kan vara så mycket mer än bara ett hus där växter och plantor får växa – det kan vara ett extra uterum på sommaren, och en plats för avkoppling och meditation. Om man har tillräckligt med yta att disponera kan växthuset också vara en idealisk plats för sena sommarmiddagar eller fikastunder.

För att allt detta ska vara möjligt måste man dock inreda växthuset så att det är både funktionellt och mysigt. För funktionalitetens skull är det till exempel viktigt att komma ihåg detaljer som belysning. Det är kanske inte det första man tänker på när man vistas i växthuset under soliga sommardagar, men om man har tänkt använda växthuset även under sena sommarnätter är i alla fall en mysbelysning viktigt för stämningens skull. En annan praktisk detalj är hur man löser utrymmesfrågan: att få plats med både växter (som ju är det som gör växthuset till ett växthus) och det möblemang man har tänkt. Ett bra sätt att frigöra mer golvyta är att sätta upp hyllor på väggarna, som man kan ställa plantorna på. Det är också praktiskt om man kan kombinera flera möbler i en, till exempel genom att ha en fåtölj med nedfällbart ryggstöd, som också kan användas som solstol.greenhouse-827464_960_720

När det gäller de dekorativa och estetiska detaljerna i växthuset är det bara din egen fantasi som sätter gränserna. Något som alltid ökar mysfaktorn är självklart textilier, såsom plädar och dekorationskuddar. Ett annat sätt att få in färg i växthuset kan vara att använda sig av kakelplattor på olika sätt, både i den permanenta inredningen och som lösa plattor som exempelvis kan ställas mot en vägg eller på en hylla. Du hittar kakel för alla smaker på Byggmax.se.

Vad gäller bord och övrigt möblemang är det alltid en bra idé att se till att skaffa möbler som inte är så tunga att lyfta. Om man har ett lättare bord i växthuset kan man nämligen enkelt lyfta ut det tillsammans med några stolar om man vill slå sig ned tillsammans med ett större sällskap, eller bara njuta av friskluften. Av samma anledning kan det vara bra att tänka på att man inte blockerar ingången till växthuset med för många plantor.

Leave a Reply

bookshelf