Tips för att underhålla verandan

En trädgård blir alltid bättre om man har en stor uteplats där man kan sitta i lugn och ro och blicka ut över grönskan. En träveranda är en klassisk uteplats som lätt smälter in både i husfasaden och med resten av trädgården, eftersom trä är ett naturmaterial. För att en veranda av trä ska komma till sin rätt krävs dock visst underhåll.

När en veranda är nylagd behöver man inte göra särskilt mycket för att den ska se bra ut – virket är ju fortfarande fräscht, och har inte utsatts för väder och vind. Om man vill kan man ändå olja in verandan för att ge den lyster. Det man däremot inte ska göra till en början är att måla verandan, i alla fall om den är gjord av tryckimpregnerat virke. Sådant virke måste nämligen få vila i tre eller fyra år innan man målar eller laserar det. Efter ett antal år börjar sannolikt en obehandlad veranda ändå att se lite trist ut, varför det kan vara ett bra sätt att liva upp den att lasera trädäcket med pigmenterad lasyr. Det finns idag många olika nyanser att välja mellan, allt från svart till nästan genomskinliga. Om du vill ha hjälp av en professionell målare för att måla, lasera eller olja in din veranda, ska du gå in på Vimalar.se, där du hittar en pålitlig målare i Stockholm.screened-porch-670263_960_720

Om du bestämmer dig för att utföra arbetet själv är det viktigt att göra ett ordentligt grundarbete innan du sätter igång att måla. Till att börja med måste man tvätta verandan, inte bara med såpa och vatten, utan med ett särskilt tvättmedel som används för verandor. Det är också viktigt att välja tillfället noga – det gäller att det inte regnar innan färgen har torkat. Det idealiska vädret för att måla utomhus är runt 20 grader och lite molnigt, så att det inte är gassande sol. Man ska också se till att välja sina redskap rätt – om man har en stor veranda är det värt att köra med en roller med förlängningsskaft, men för en mindre veranda räcker det med en gammal hederlig pensel.

Beroende på vad man ska måla verandan med är det slutligen viktigt att tänka på brandrisken. Linolja kan nämligen självantända, liksom alla produkter som innehåller linolja. Därför måste man vara noga med att alla trasor, papper och annat som fått linolja på sig dränks i vatten och läggs i en förslutningsbar plastpåse eller burk innan de kastas.

Leave a Reply

bookshelf