Skapa din drömträdgård

Har du en trädgård men vet inte riktigt hur du ska få till den? Vill du ägna så lite tid som möjligt åt trädgårdsarbete eller älskar du att plantera och pyssla om växter? Hur du än väljer att utforma din trädgård finns det några grundläggande saker att ta hänsyn till.

Planera trädgården

Börja med att fundera över vad du vill använda trädgården till. Om du bor ensam behöver du bara ta hänsyn till dina egna önskemål men om du har familj och kanske både barn och hundar gäller det att kompromissa. Om det är flera behov som ska uppfyllas kan du dela in trädgården i olika områden. En del kan vara inramad av ett staket för att inte små barn eller hundar ska riskera att springa ut på vägen. En annan del kan vara för större barn som vill spela fotboll eller hoppa studsmatta. För vuxnas behov är det bra att skapa ett område för avkoppling med solstolar eller en bekväm hammock. Runt omkring tomten är det fint att ha en hög häck som ger insynsskydd och dämpar vinden under blåsiga dagar.

Husets placering på tomten har betydelse för var det är skuggigt eller blåsigt. Att ordna det extra fint framför de delar av huset som har stora fönster gör att du även kan njuta av trädgården när du är inomhus. Hos Netto Fönster hittar du billiga pvc fönster i bra kvalitet i flera olika storlekar. Tack vare Netto Fönsters snabba leveranser har du snart fönstren hos dig.

Välja växter till trädgården

Vilka växter du ska inreda din trädgård med beror förstås på vad du tycker är vackert, men det gäller att se upp så att trädgården inte blir ytterligare ett krav i vardagen. Om du har begränsat med tid till trädgårdsskötsel är det smart att välja tåliga växter som inte kräver så mycket skötsel. Bland annat busken ölandstok blommar under lång tid och behöver varken vattnas eller beskäras när den väl har rotat sig. Om du älskar trädgårdsarbete och är beredd att lägga ner mycket tid på att ta hand om din trädgård finns det hur många spännande plantor som helst att välja mellan. Ta gärna del av trädgårdsaffärernas kunskap och fråga i butiken om vilka växter som trivs i den del av landet där du bor. Om du inte hittar den växt du vill ha går det även att beställa många mer ovanliga växter på nätet.

Ett annat sätt att hitta inspiration till trädgården är att välja blommor och växter som får dig att må bättre. Bland annat har doften av lavendel och rosor visat sig ha en lugnande effekt på människor. Plantera gärna dessa plantor nära din favoritstol på altanen så att du kan sitta och vila samtidigt som du andas in den härliga blomdoften.

Leave a Reply

bookshelf