Hur du anlägger en damm i trädgården

 

Många önskar sig en damm i trädgården, en vacker damm med vattenfall eller fontän. Det är lättare än du tror och behöver inte ta alltför lång tid. Det du kanske behöver mest hjälp med är när det är dags att lägga ut den tunga dammduken. Innan du börjar kan du samla lite inspiration.

Skapa grunden till dammen

Börja med att märka ut var du vill att din damm ska ligga i trädgården. Använd ett snöre och några pinnar. Sätt ned pinnarna och spänn snöret mellan pinnarna för att få en föraning om hur det kommer se ut. Om du väljer att anlägga en damm som är olika djup så kan det vara en god idé att även märka ut dessa. Därefter är det dags att börja gräva ur dammen. Det viktiga där är att du håller koll på dammkanterna så att de förblir i samma nivå, annars finns risken att det ser väldigt konstigt ut när vattnet kommer i. Djupet bör vara minst 80 centimeter i norra Sverige och 50 centimeter i södra Sverige.

Underarbetet är viktigt

Aquatic garden in a home backyard.

Ta bort så mycket rötter och stenar som möjligt. De kan nämligen skava hål på dammduken underifrån. Jämna därefter till hela botten. Det ska vara så slätt som möjligt för bästa resultat. Innan du lägger dit dammduken är det viktigt med en skyddsduk, den är bra för att den skyddar dammduken, men för att den också gör underlaget slätare. Lägg därefter ut dammduken. Duken bör läggas så att den blir så slät som möjlig, Om du måste göra veck på duken kan du försöka nyttja vecken på bästa sätt till vattenpumpens kabel.

Växter för dammen

Har du grävt en tillräckligt djup damm har du möjlighet att plantera näckrosor. Dessa ska planteras innan du fyller på vatten i dammen. Det gäller för övrigt alla växter som ska stå långt ner på botten i dammen. Dekorera med stenar och gör vackert och sist sätter du ned pumpen. Är du osäker på vad för växter du ska ha till dammen? Läs då mer här.

Nu är det äntligen dags att fylla på vatten och snart kan du njuta av dammen som du själv gjort.

Leave a Reply

bookshelf