Vackra stenar i en asieninspirerad trädgård

Asiatisk trädgård

Det som är så härligt med att ha en trädgård idag är att det finns så mycket inspiration att hämta från så många olika kulturer. I blomsterhandeln finns växter och andra förskönande detaljer från, i princip, hela världen. Särskilt asiatisk trädgårdskonst har blivit väldigt populär på senare år och i den här texten ska vi gå igenom hur man kan låta sig inspireras av just asiatiska trädgårdar. Perfektion i det enkla, kan sägas vara karaktäristiskt för en välskött asiatisk trädgård som ofta är mer vilsam att vistas i än många andra typer av trädgårdar

Med känsla för detaljer

I Asien är befolkningstätheten ofta mycket hög. Få har så stora trädgårdar som många är bortskämda med i Sverige. Trädgårdsplanering i Asien handlar ofta om att utnyttja små ytor på bästa möjliga sätt. Man går in mycket hårdare för små detaljer än vad som är möjligt när man måste arbeta hårt bara för att hjälpligt tukta gräs och ogräs. Vill man ha en asieninspirerad trädgård kan man även tänka på asiatiska livsmedel och försöka sig på att odla några av dem. det behövs fler pepparrotsodlare i Sverige för att täcka behovet av bland annat wasabi. Pepparrot är en grönsak som trivs lika bra hos oss som i stora delar av Asien.

En annan syn på vad som vackert

En japansk trädgård kan bestå av stora ytor med krattat vitt grus och sedan någon enstaka, beskärd, buske med blommor. Vatten spelar också en viktig roll, gärna rinnande vatten i form av bäckar och små vattenfall som hålls igång genom en pumpanläggning. Ett par guldfiskar eller koikarpar ger stark asienkänsla och kan faktiskt fås att övervintra, även i Sverige. Vackra stenar är något annat som man, inte minst i Japan, kan bygga en hel trädgård kring. Det är en syn på skönhet som är starkt influerad av buddhism och shintoism. Feng shui är en en annan tradition som det kan vara bra att ha koll på om man vill inreda sin trädgård asiatiskt.

Leave a Reply

bookshelf