Tekniksmarta lösningar för din trädgård

Det finns fler tekniska lösningar för trädgården än man kanske tror. Nuförtiden kan tekniken lösa det mesta när det kommer till bevattning och klippning. Det betyder mer tid över för att istället ligga i hängmattan och ta en tupplur.

Förutsättningar för smart trädgård

Man bör ha en bra wifi-uppkoppling som når runt hela trädgården för att kunna dra full nytta av den senaste tekniken. För att bygga smarta hem med all möjlig teknik behövs förutsättningar för att alla enheter kan ”tala” med varandra. Det ska ske en överföring av data, och den ska gärna vara snabb.

Klipp gräset automatiskt

Idag är det vanligt med robotteknik som löser våra vardagliga sysslor. De har redan blivit en vanlig syn runt om i landet, de små gräsklipparrobotarna som åker omkring och klipper gräset på stora gräsytor. Oftast kan en sådan robot även hantera gräsavfall, vilket kan spara in en rejäl dos med tid. Detta är förmodligen en av de saker som gör störst skillnad i en trädgård som har mycket gräs som behöver klippas. Utvecklingen av den kommer i framtiden att lägga till allt fler smarta lösningar.

Bevattning med timer

Det finns en mängd smarta bevattningssystem på marknaden som ser till att ingenting i trädgården behöver riskera att drabbas av torka. Med olika smarta verktyg går det att sammankoppla sprinklers för att ge bevattning på ett smart sätt. Med en helhetslösning kan systemet beräkna hur varmt det är, hur solen rör sig över trädgården och även mäta regnmängder för att anpassa bevattningen.

Smart trädgård inomhus

Den som bor inne i en stad kan skaffa en smart innerstadsträdgård för att få nytta av sina gröna fingrar. Detta kan även fungera på en balkong eller annan uteplats. Ett slutet system, eller smart växthus, kan sköta det mesta och skapa förutsättningar för en trädgård i miniformat. Ett sådant system kan komma med en mängd olika odlingsprogram och det sker hela tiden en stadig utveckling för hur väl tekniken kan fungera. I framtiden kommer vi ha massor av smarta lösningar som hjälper oss att hålla ordning på våra trädgårdar, stora som små.

Leave a Reply

bookshelf